Rätt rekrytering
Rekrytering för dig som ska rekrytera själv eller vill hålla koll på din rekryteringskonsult.

Ta referenser

11.1. Gör referenstagningen meningsfull

Värdet av att ta referenser hänger helt på hur du hanterar kontakten med den person kandidaten anger som referens. Du måste vara medveten om vad referenstagningen verkligen kan ge och kombinera det med ett starkt kritiskt förhållningssätt. Det håller inte att du bara ringer upp och ställer några spontana frågor för att försäkra dig om att det kandidaten sagt om sig själv i anställningsintervjun verkar stämma. Du måste kämpa emot känslan av att ditt beslut snart är fattat och att du, om referensen bekräftar, äntligen kan få besluta vem som ska bli anställd.

Förbered dig istället på ytterligare en noggrann och detaljerad intervjuomgång. Om du fortsätter på den noggranna vägen du vandrat sen arbetsanalys, arbetsbeskrivning och annons kan du absolut göra referenstagningen till ytterligare en värdefull del av urvalsarbetet. Metodiken du använt hittills kommer väl till pass här också.

Börja med att ifrågasätta vem det egentligen är du får tala med när du ber din kandidat om en referens. Du vill ju inte ägna tid åt att prata med en gammal kompis eller flickvän/pojkvän. Inte vill du heller träffa på den blödige chefen, som tycker att en hjälpande hand är rätt sätt att bota sitt dåliga samvete. Lösningen heter att våga ifrågasätta kopplingarna mellan referensen och kandidaten. Du kommer bara förbi bluffen om du inleder tufft.

Bäst prognosförmåga får du om du talar med kandidatens tidigare chef och om det är från en anställning nära i tiden. Tyvärr är det sällan du får prata med någon från den nuvarande arbetsplatsen, vilket skulle var det bästa av allt. Att tala med en arbetskamrat eller en som var chef för 10 år sedan kan ibland gå det också, men då ska det röra sig om specialfall. Det händer ju t.ex. att en persons hela yrkesbana präglas av ett långt första samarbete med en mentorsliknande chef. Minnet hos olika referenser skiljer ju också.

Rekrytering hem   info@rekryteraratt.se
 HEM

1. Vad kostar rekrytering?

2. Vilka metoder fungerar?

3. Om psykologiska tester

4. Analys och arbetsbeskrivning

5. Platsannonser som syns

6. Gallring och bedömning

7. Telefonintervjuer spar tid

8. Inför anställningsintervjuerna

9. Genomför anställningsintervju

10. Panelintervju och uppgifter

11. Riktiga referenser
Ta referenser
Om referenspersonen
Om kandidaten
Extraraka frågor

12. Bedömning och beslut

13. Förhandling och avslut

14. Rekrytering, lagar och avtal

15. Rekrytering och utvärdering

16. Introduktion

17. Tänka strategiskt

Frågor till anställningsintervjun