Rätt rekrytering
Rekrytering för dig som ska rekrytera själv eller vill hålla koll på din rekryteringskonsult.

Platsannons

5.7. Tio tips – nå ut med liten budget

1. Använd Arbetsförmedlingens jobbsökarbank. Den är Sveriges största plats för arbetssökande och kostar ingenting. Du kan annonsera, lägga in en automatisk bevakning på önskvärda profiler eller söka aktivt bland inlagda CV:n.

2. Använd ditt företags hemsida på internet, om du har en. Skapa en sida med namnet ”lediga jobb” och sätt in din platsannons där. På samma sida kan du också uppmana alla arbetssökande att skicka in sina uppgifter för att eventuellt komma i fråga för lediga tjänster i framtiden. Använd en mall i så fall.

3. Du kan också öppna en helt ny domänadress på internet som du döper till något som är lätt att komma ihåg för dem som söker jobb. Exempel: www.kreativtarbete.nu eller www.framtidsjobb.biz. Domänen länkar du sedan till din lediga jobb-sida. Det finns otaliga bra namnalternativ för adressen, men tänk på att den ska vara lätt att komma ihåg och direkt säga vad det handlar om. Registrera adressen hos de stora sökmotorerna, dela ut visitkort med adressen på till alla du känner och be dem sprida dem vidare. Du kan också sprida ut dem på platser där du vet att rätt människor passerar.

4. Ta en tuff prisdiskussion med de olika jobbsökarsidorna som finns på internet. Alla vill sälja sina produkter och allra helst virtuella företag, med obegränsat med exponeringsyta och höga marginaler. Ha tålamod och sätt press på säljaren. Visa att du inte på några villkor kan betala vad de först begär. Föreslå att du t.ex. betalar en vis summa när du väl anställer någon. Om du är i tillväxt kan du be att få prova hur bra det fungerar innan du börjar använda dem regelbundet.

5. Sprid din platsannons via leverantörer, kunder och bekanta, men akta dig för att trampa någon på tårna. Dina kunder blir inte glada om du stjäl deras personal.

6. Ta kontakt med de tidningar och andra annonsplatser du använt eller normalt använder för annonsering av ditt företags produkter och tjänster. Du kanske kan få dem att ta in din platsannons mot ett löfte om framtida annonsering. Eller kan du kanske köpa en annan annons du behöver och få platsannonsen på köpet.

7. Meddela dina vänner och bekanta att du söker nytt. Skicka platsannonsen via mail och be dem skicka den vidare till möjliga kandidater eller se till att de får adressen till din hemsida.

8. Tryck upp speciella visitkort (eller vykort) där du publicerar platsannonsen på baksidan. Sprid dem på lämpliga platser och dela ut dem till alla du möter privat eller i arbetet.

9. Var alltid beredd på spontanansökningar. Utveckla din förmåga att ta tillvara på de ansökningar som kommer in även utan att du bett om det. Svara dem på ett uppmuntrande sätt, ge dem snabba besked och kalla till en intervju om du ser något verkligt intressant.

10. Gör en egen research på internet. Om du t.ex. söker en administrativ chef, kan du söka på orden ”mail”, ”chef” och ”administration”. Du får garanterat ett stort antal träffar. Bedöm företagen och försök avgöra om nivån duger för dig. Skicka sedan personliga brev där du frågar om du får kontakta dem för en kortare telefonintervju.

Rekrytering hem   info@rekryteraratt.se
 HEM

1. Vad kostar rekrytering?

2. Vilka metoder fungerar?

3. Om psykologiska tester

4. Analys och arbetsbeskrivning

5. Platsannonser som syns
Platsannons för rätt kandidat
Tips för platsannonser
En säljande platsannons
Exempel på platsannons
Annonsera där det märks
Håll ögonen öppna
Nå ut med liten budget

6. Gallring och bedömning

7. Telefonintervjuer spar tid

8. Inför anställningsintervjuerna

9. Genomför anställningsintervju

10. Panelintervju och uppgifter

11. Riktiga referenser

12. Bedömning och beslut

13. Förhandling och avslut

14. Rekrytering, lagar och avtal

15. Rekrytering och utvärdering

16. Introduktion

17. Tänka strategiskt

Frågor till anställningsintervjun