Rätt rekrytering
Rekrytering för dig som ska rekrytera själv eller vill hålla koll på din rekryteringskonsult.

Platsannons

5.6. Håll alltid ögonen öppna efter kandidater

Bland det tråkigaste du kan råka ut för när du rekryterar är att du inte träffar några bra kandidater. Du står där redo att göra allt rätt, men ingen av dem du träffar håller måttet. Beroende på varför du rekryterar kan du hamna i olika svåra situationer. Du kan t.ex. bli tvungen att nöja dig med vad du får, eftersom du måste ersätta någon som slutat. Det kan också sluta med att du kan tvingas ge upp tanken på att låta ditt företag växa, eftersom du inte hittar den stötespelare du skulle behöva. Annonserna är inga garantier för att du alltid lyckas.

Nyckeln till framgång handlar om att du alltid måste vara beredd på att du kan träffa på en bra kandidat och att du då kan ta till vara på det tillfället. Inte alla kan räkna med en stor organisation med dyra strategier för att hitta dem på beställning när de behövs. Det gäller istället att du hela tiden håller ögonen öppna. Du kan stöta på den rätta när som helst och vart som helst. Gör du det i ett läge när du inte kan anställa kan du ändå lära känna personen i fråga och samla på dig namn och profil tills de behövs.

Gör så här:

Skapa ett formulär där du på ett bra sätt kan sammanfatta en framtida kandidats profil. Eftersom du antagligen inte hinner eller kan göra en djupare intervju får du inrikta dig på några få fakta och resten fri bedömning från din sida. Du bör i minsta fall kunna anteckna huvudkompetens, social profil, bakgrund, nuvarande arbetssituation och nuvarande befattning. Resten kan du skriva på fri hand. Anteckna så mycket du kan. Glöm inte namn och adress.

Gör i ordning en alldeles egen kandidatbank, där du sorterar in dina olika kandidater. Håll någorlunda koll på dem. Det behöver inte vara svårt, åtminstone inte för dem som finns i relativ närhet till dig, på grannföretag eller hos kunder m.m. Ju närmare du kommer en rekrytering, desto högre aktivitet får du lägga ner på att höra av dig. En bra poäng med det här sättet att ”smygrekrytera” är att du kan bygga upp förtroende och positiva förväntningar innan du ens tagit steget att fråga.

När det är dags för dig att starta en ny rekrytering låter du dina bearbetade kandidater veta att de är välkomna att söka arbete hos dig. Du kan förstås inte lova något, eftersom du ännu inte har gått till botten med deras möjligheter. Däremot låter du dem komma direkt på intervju. Väl där får de samma behandling som övriga kandidater. Har du legat i bra bör du lyckas med att vaska fram ett antal kvalificerade kandidater till varje tillfälle.

Rekrytering hem   info@rekryteraratt.se
 HEM

1. Vad kostar rekrytering?

2. Vilka metoder fungerar?

3. Om psykologiska tester

4. Analys och arbetsbeskrivning

5. Platsannonser som syns
Platsannons för rätt kandidat
Tips för platsannonser
En säljande platsannons
Exempel på platsannons
Annonsera där det märks
Håll ögonen öppna
Nå ut med liten budget

6. Gallring och bedömning

7. Telefonintervjuer spar tid

8. Inför anställningsintervjuerna

9. Genomför anställningsintervju

10. Panelintervju och uppgifter

11. Riktiga referenser

12. Bedömning och beslut

13. Förhandling och avslut

14. Rekrytering, lagar och avtal

15. Rekrytering och utvärdering

16. Introduktion

17. Tänka strategiskt

Frågor till anställningsintervjun