Rätt rekrytering
Rekrytering för dig som ska rekrytera själv eller vill hålla koll på din rekryteringskonsult.

Förhandling, erbjudande och avslut

13.7. Några saker att undvika innan du är vid avslutet

• Skapa inte arbetsbeskrivningar som är omöjliga att förändra. Bra kandidater ställer krav och vill växa. Du måste alltid visa upp en viss flexibilitet med de kandidater som söker jobbet. Sätter du tvära gränser kommer ingen att passa in, alternativt hittar du någon som nöjer sig med ett jobb tills vidare. Den du helst vill anställa vill veta att han kan förändra både ditt företag och sin egen roll.

• Bete dig inte oprofessionellt. Ett klumpigt uppträdande från din sida gör att bra kandidater flyr direkt. Ingen vill jobba för dig om du ställer dumma frågor eller kommer oförberedd.

• Börja inte sälja jobbet för snabbt. Om du börjar marknadsföra jobbet du redan efter 10 minuter kommer kandidaterna att tycka att jobbet blir mindre intressant. Lägg ut det positiva med anställningen i små doser längs hela rekryteringen.

• Vänta inte till avslutet med att tala om pengar. Gör det inte heller till en huvudfråga att diskutera med alla du träffar. Gå sakta fram och sprid ut diskussionen i samband med era möten och spontana småprat. Vänta tills du märker att kandidaten är intresserad innan du går djupare. När du kommer till avslutet ska ni båda ha realistiska förväntningar, utan att för den skull ha satt ett öppet pris.

• Tänk på att det inte är klart förrän det är klart. Du får inte slappna av för tidigt. Mycket kan hända i de avslutande faserna. Inte förrän din medarbetare är på jobbet kan du vara säker.

• Gör dig inte skyldig till diskriminering. Det finns lagar och regler för hur du får hantera en rekrytering. Känner du inte till dessa kan du lätt göra dig skyldig till allt från att diskriminera på grund av kön till att ha administrerat ansökningarna fel. Det räcker med att någon av de sökande ifrågasätter dina rutiner.

Rekrytering hem   info@rekryteraratt.se
 HEM

1. Vad kostar rekrytering?

2. Vilka metoder fungerar?

3. Om psykologiska tester

4. Analys och arbetsbeskrivning

5. Platsannonser som syns

6. Gallring och bedömning

7. Telefonintervjuer spar tid

8. Inför anställningsintervjuerna

9. Genomför anställningsintervju

10. Panelintervju och uppgifter

11. Riktiga referenser

12. Bedömning och beslut

13. Förhandling och avslut
Företaget som det är
Presentera fördelarna
Tänk på lönen innan
Checklista för avslutet
Avsluta i rätt ögonblick
Problemlösning
Att undvika

14. Rekrytering, lagar och avtal

15. Rekrytering och utvärdering

16. Introduktion

17. Tänka strategiskt

Frågor till anställningsintervjun